Premiera książki EMO SAPIENS – zapraszamy!
22 lutego 2017
iCode – badanie zadowolenia
6 marca 2017
Pokaż wszystko

Tłusty mózg

Za nami Tłusty Czwartek, a na horyzoncie Wielki Post. A jak to jest z mózgiem? Bliżej mu do ascety
czy do łasucha?

Waży zaledwie półtora kilograma, ale zużywa 20 procent energii całego organizmu. Tak naprawdę nigdy nie śpi, a do swojej ciężkiej i nieustannej pracy potrzebuje regularnych dostaw glukozy, czyli cukru. Większość jego masy stanowi woda (75 procent), a z tego co zostanie, ponad połowa to tłuszcz! Tak, tak, nasz mózg to prawdziwy tłuścioch.

Tłuszcze, a dokładniej mówiąc lipidy i oligolipidy, są niezbędne do tworzenia tzw. otoczki mielinowej. Jak plastikowa izolacja otacza drut przewodzący prąd, tak otoczka mielinowa osłania akson – długą wypustkę komórki nerwowej. Analogia z kablem się nie kończy, bo również akson przewodzi prąd. Robi to tym
szybciej i wydajniej, im otoczka mielinowa jest bardziej szczelna. To z kolei przekłada się na szybkość
i sprawność pracy mózgu, czyli naszego myślenia.

Jeśli babcia powtarzała ci, że orzechy włoskie są dobre na głowę, miała rację. Zawierają bowiem zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe, których nie mają produkty odzwierzęce, jak mięso czy nabiał. Oprócz orzechów warto jeść także ryby morskie, siemię lniane i oleje roślinne. Taka dieta zapewni wystarczającą
ilość budulca, aby twoje otoczki mielinowe były silne i zdrowe.

ud

FB


Blog